Your Cart

Mikrofarmen

Mikrofarmen

Jag startade Mikrofarmen genom att odla och sälja något som kallas för mikrogrönt. Min passion har varit hälsa i flera år och jag har med hjälp av kosten lyckats bli av med kraftiga allergier mot det flesta som blommar på sommaren som pollen, ambrosia, björk och annat. Jag har också känt att kosten har haft stor påverkan på mitt humör, energi och allmäna välmående. Jag har också känt stor skillnad på mitt immunförsvar då jag nästan aldrig blir sjuk längre. Jag började läsa om Stig bengmark som är en professor, forskare och författare. jag började ändra min kost och det första jag kände var att mitt humör blev bättre och att jag fick mycket mer energi! Jag hade aldrig trott innan att kosten kan göra så stor skillnad men jag har tidigare i mitt liv genomgått depressioner som pågått i flera år och haft kroniskt trötthetssyndrom samt andra hälsoproblem/mentala problem och jag märkte hur stor påverkan kosten hade på alla dessa problem som jag inte längre har idag. Efter några år av att äta hälsosamt och mycket av det som Stig bengmark och andra forskare rekommenderar så ville jag testa att ta min hälsa till nästa nivå och se hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra. Jag gick då “All in” och läste på mig ännu mer och försökte äta som våra förfäder gjorde för tiotusentals år sedan. en stor skillnad mellan dagens kost och våra förfäders kost är mängden fibrer i kosten, förut så fick man i sig cirka 100-150 gram fibrer per dag och idag så är genomsnittet 15 gram fibrer/dag och fibrerna idag kommer från ett fåtal källor och förr i tiden så konsumerade man flera hundratals växter så diversiteten av fibrer var mycket större! Forskningen är tydlig med att diversiteten av prebiotika (fiber, fytokemikalier) är väldigt viktig för en optimal tarmflora. Fibrer är den främsta kosten för våra tarmbakterier som får rätt bakterier att öka i antal och som är avgörande för en hälsosam tarmflora. Vi har mer bakterier i våran kropp jämfört med mänskliga celler och cirka 70- 90 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och detta är väl etablerat inom forskningen. Tarmen har inte bara en stor inverkan på immunförsvaret utan också humöret då cirka 90 procent av ens serotonin (främsta må bra hormonet) också görs i tarmen av alla tarmbakterier som finns där. Andra neurotransmittorer/hormoner som också skapas av tarmbakterier är dopamin (50 %), noradrenalin, GABA, melatonin samt acetylcholine och hundratals andra kemikalier som är nödvändiga för humör, inlärning, minne och mycket annat. Om vi då har en ohälsosam tarmflora där vissa bakteriestammar saknas eller att det helt enkelt finns för lite av vissa typer av bakterier så kan detta påverka ens välmående kraftigt! En annan viktig aspekt med gynnsamma tarmbakterier är att dom tillverkar något som kallas för postbiotika som tex smörsyra. Denna postbiotika är avgörande för att inte ha en läckande tarm som man misstänker att dom flesta har till någon grad idag och det har också misstänkts vara grunden till många av de sjukdomar vi ser idag kopplade till inflammation. När man har en läckande tarm så släpper magväggen (en cell tjock) igenom innehåll från magen ut till blodet, tex protein, fett och gifter som magväggen annars ska skydda emot. Detta skapar en inflammation i hela kroppen och hjärnan. Detta är mycket vanligare än man tror på grund av våran kost idag som är väldigt ogynnsam för magväggen och bakterierna som ska hålla magväggen stärkt. Rätt form av prebiotika får probiotikan/bakterier att växa kraftigt i magen som i sin tur skapar postbiotika. Ett bra exempel på en ursprungsbefolkning som äter cirka 100-150 gram fibrer dagligen är Hadza folket i Tanzania som i stort sett inte har någon förekomst alls av sjukdomarna vi ser här i västvärlden! till och med dom som är över 60 år gamla i hadza befolkningen har >5 procent förekomst av dom sjukdomar vi ser här i västvärlden. Man har också sett att dom gamla männen i Hadza befolkningen har samma testosteron nivåer som unga män, den sjunker alltså inte med åldern och det är väldigt annorlunda jämfört med vad vi ser här i västvärlden. Hadza anses ha en perfekt tarmflora och många forskare tror att det är därför dom är så hälsosamma! Dom har 40 procent större diversitet av bakteriestammar i tarmen jämfört med oss moderna människor.

Stig bengmark rekommenderar att man äter 1-2 kg grönsaker varje dag och detta har jag testat att göra i perioder och första gången jag testade detta så var det under högsäsong av pollen. Jag ville se hur detta skulle påverka mina allergier, jag är väldigt allergisk mot nästan allt som blommar på sommaren och under detta första testet så höll jag koll på pollen nivåerna på nätet och bestämde mig för att äta 1,5 kg råa grönsaker varje dag, jag landade på ett genomsnitt på ungefär 1,3 kg grönsaker dagligen. Efter 10 dagar så började alla mina allergier försvinna och pollen nivåerna var då 4/5 nästan varje dag, runt 14:e dagen så var alla mina allergier helt borta! Jag försökte till och med framkalla allergin genom att utsätta mig mer än någonsin och fick fortfarande ingen allergi. Sen dess har jag replikerat detta testat många gånger på mig själv när det varit mycket pollen och har alltid fått samma resultat. Något annat som jag märkte under dessa test var hur kraftigt denna mängd grönsaker påverkade mitt humör, energi och allmäna välmående! jag har aldrig känt en så stor skillnad i mitt humör av något annat. Problemet var att det är väldigt svårt att få i sig denna stora mängd grönsaker varje dag och det är väldigt dyrt, ekologiska grönsaker kan ligga på 60kr/kg och det blir då 1800 kr/månad för en person. Allt detta fick mig att vilja skapa ett kostillskott som motsvarar dessa 1,5 kg eller mer grönsaker på ett naturligt och minimalt processat sätt som också är hållbart där man enkelt kan få i sig alla vitaminer, mineraler, fytokemikalier, antioxidanter, bioflavonoider samt vattenlösliga/icke vattenlösliga fibrer i en drink på ungefär 3 dl. Jag har lyckats med detta när det kommer till Näringen i 1,5 kg grönsaker men inte fibrerna än då det är en produkt som jag håller på att utveckla. Näringen är naturligt extraherad med co2 + vatten från följande råvaror: Broccoli, spenat, grönkål, pumpa, sötpotatis, ärtor, tranbär, chlorella, maitake svamp, shiitake svamp. 0,5 gram av detta näringspulver som är tillverkat i USA ger dig dagsbehovet för alla vitaminer samt 8 mineraler och en stor mängd fytokemikalier, antioxidanter och bioflavonoider. Min plan med Mikrofarmen är att på ett enkelt, hållbart och naturligt sätt kunna tillföra det som saknas i vår kost idag och göra människor hälsosammare!

Client Feedback's

Testimonials

Pellentesque posuere orci lobortis scelerisque blandit. Donec id tellus lacinia an, tincidunt risus ac, consequat velit. Quisquemos sodales suscipit tortor ditaemcos condimentum

Krist WatsonAssistant

Morbi in risus in nisi eleifend convallis. Etiam pretium varius quam in aliquam. Curabitur malesuada elit sed enim placerat, vitae interdum erat cursus. Morbi laoreet sapien id scelerisque

Rosemarie CurryProfessor

Nunc consequat nibh ut pretium vestibulum. Nulla facilisi. Cras porttitor etiumum lacus dolor, quis tincidunt nisl vestibulum at. Mauris tristique diam ex, eget dignissim enim scelerisque non.

Dwight ClarkModal

Albe consequat nibh ut pretium vestibulum. Nulla facilisi. Cras porttitor etiumum lacus dolor, quis tincidunt nisl vestibulum at. Mauris tristique diam ex, eget dignissim enim scelerisque non.

BrionyOffice Manager