Mikrofarmen
Jag startade Mikrofarmen genom att odla och sälja något som kallas för mikrogrönt. Min passion har varit hälsa i flera år och jag har med hjälp av kosten lyckats bli av med kraftiga allergier mot det flesta som blommar på sommaren som pollen, ambrosia, björk och annat. Jag har också känt att kosten har haft stor påverkan på mitt humör, energi och allmäna välmående. Jag har också känt stor skillnad på mitt immunförsvar då jag nästan aldrig blir sjuk längre. Jag började läsa om Stig bengmark som är en professor, forskare och författare. jag började ändra min kost och det första jag kände var att mitt humör blev bättre och att jag fick mycket mer energi! Jag hade aldrig trott innan att kosten kan göra så stor skillnad men jag har tidigare i mitt liv genomgått depressioner som pågått i flera år och haft kroniskt trötthetssyndrom samt andra hälsoproblem/mentala problem och jag märkte hur stor påverkan kosten hade på alla dessa problem som jag inte längre har idag. Efter några år av att äta hälsosamt och mycket av det som Stig bengmark och andra forskare rekommenderar så ville jag testa att ta min hälsa till nästa nivå och se hur stor skillnad kosten faktiskt kan göra. Jag gick då “All in” och läste på mig ännu mer och försökte äta som våra förfäder gjorde för tiotusentals år sedan. en stor skillnad mellan dagens kost och våra förfäders kost är mängden fibrer i kosten, förut så fick man i sig cirka 100-150 gram fibrer per dag och idag så är genomsnittet 15 gram fibrer/dag och fibrerna idag kommer från ett fåtal källor och förr i tiden så konsumerade man flera hundratals växter så diversiteten av fibrer var mycket större! Forskningen är tydlig med att diversiteten av prebiotika (fiber, fytokemikalier) är väldigt viktig för en optimal tarmflora. Fibrer är den främsta kosten för våra tarmbakterier som får rätt bakterier att öka i antal och som är avgörande för en hälsosam tarmflora. Vi har mer bakterier i våran kropp jämfört med mänskliga celler och cirka 70- 90 procent av immunförsvaret sitter i tarmen och detta är väl etablerat inom forskningen. Tarmen har inte bara en stor inverkan på immunförsvaret utan också humöret då cirka 90 procent av ens serotonin (främsta må bra hormonet) också görs i tarmen av alla tarmbakterier som finns där. Andra neurotransmittorer/hormoner som också skapas av tarmbakterier är dopamin (50 %), noradrenalin, GABA, melatonin samt acetylcholine och hundratals andra kemikalier som är nödvändiga för humör, inlärning, minne och mycket annat. Om vi då har en ohälsosam tarmflora där vissa bakteriestammar saknas eller att det helt enkelt finns för lite av vissa typer av bakterier så kan detta påverka ens välmående kraftigt! En annan viktig aspekt med gynnsamma tarmbakterier är att dom tillverkar något som kallas för postbiotika som tex smörsyra. Denna postbiotika är avgörande för att inte ha en läckande tarm som man misstänker att dom flesta har till någon grad idag och det har också misstänkts vara grunden till många av de sjukdomar vi ser idag kopplade till inflammation. När man har en läckande tarm så släpper magväggen (en cell tjock) igenom innehåll från magen ut till blodet, tex protein, fett och gifter som magväggen annars ska skydda emot. Detta skapar en inflammation i hela kroppen och hjärnan. Detta är mycket vanligare än man tror på grund av våran kost idag som är väldigt ogynnsam för magväggen och bakterierna som ska hålla magväggen stärkt. Rätt form av prebiotika får probiotikan/bakterier att växa kraftigt i magen som i sin tur skapar postbiotika. Ett bra exempel på en ursprungsbefolkning som äter cirka 100-150 gram fibrer dagligen är Hadza folket i Tanzania som i stort sett inte har någon förekomst alls av sjukdomarna vi ser här i västvärlden! till och med dom som är över 60 år gamla i hadza befolkningen har >5 procent förekomst av dom sjukdomar vi ser här i västvärlden. Man har också sett att dom gamla männen i Hadza befolkningen har samma testosteron nivåer som unga män, den sjunker alltså inte med åldern och det är väldigt annorlunda jämfört med vad vi ser här i västvärlden. Hadza anses ha en perfekt tarmflora och många forskare tror att det är därför dom är så hälsosamma! Dom har 40 procent större diversitet av bakteriestammar i tarmen jämfört med oss moderna människor.